top of page
Пошук
  • Фото автораVlad S

Дві Верблюжки

Здається, що питань про рік заснування та місцезнаходження поселення Верблюжка, яке нині знаходиться в Кіровоградської області, не виникає. Село та його жителі готуються до урочистого відзначення її 270-річчя, що на мою думку досить передчасно. Поясню в чому справа, не претендуючи на особисте відкриття, бо факти наведені нижче були відомі, як дослідникам історії краю першої половини ХІХ століття, так і сучасним.


Для початку пропоную читачам розглянути фрагмент московської карти Єлисаветградської провінції із зазначенням запорозьких поселень та зимівників, яка датується 1773 роком [1]:

“Карта Новороссийской губернии Елисаветградской провинции с показание в онной вновь поселенных запорожских слобод и зимовников 1773 год”


В першу чергу, нас цікавлять наступні населенні пункти – “сл. Верблюжка” та “слобода Запорожская Верблюжка”. Так, на карті дві різні Верблюжки!

Щоб читачеві було зрозуміло про що саме йдеться, наведу фрагмент ще однієї, більш ранньої карти другої половини XVIII століття, яка зберігається в фондах Бібліотеки князів Чарторийських (Краків) [2]:

Фрагмент Karta Nowo ufundowanych Miast Gubernii Zadnieprskiey z wyrażeniem Ussarskich, Czarnego. Zołtego i Pikinierskiego Regimentów, tudziez Zaporowskich Kozakow i Pogranicznych Państw Turcii i Polski


На цьому фрагменті добре видно напис польською “wies Warbluszka lub Czeczellowa" що означає “село Верблюжка або Чечелова”. Прізвище Чечеля тут згадане не випадково. Саме Чечель був сотником слобідської Верблюжки і в більш пізніх документах та картах (з 1780-х років) це поселення вже іменується “Чечелова”.

Згідно перепису Слобідського полку 1758 року сотник Верблюжки – Йосип Дмитрович Чечель, який до цього він був значковим товаришем Миргородського полку [3]. Сотник Чечель також був причетний до нової хвилі заселення слобідської Верблюжки. До речі, він є сином знаменитого сердюцького полковника та наказного гетьмана Дмитра Васильовича Чечеля, який очолював захист Батурина від московської навали.

Крім цього, Верблюжка (Чечелова) входила в список поселень, де існували православні церкви на 1756 р. [4], а згідно документу з ЦДІАУК, який наводить А.В.Пивовар у своїй книзі [5], прихід у Верблюжці існував вже в 1754 році.


Фігурують дві Верблюжки (запорозька та пікінерська – центр 16 роти) і в документах Московії за 1774 рік [6], а також Коша Запорозького [7, c.67]:

"06.05.1773. б/н, козак куреня Калниболотского Алексей Головко, проживающий в слободе Чечелевке, она же Верблюжка (за повідомлення до Коша осадчика слободи Петрової Петра Старого про відмову поручика Челеля у видачі козака)"


Висновок: перше відоме нам поселення з назвою Верблюжка нині знаходиться в межах села Чечеліївки Петрівського району Кіровоградської області.

Додатково доводяться ці всі відповідності сучасним населеним пунктам дуже просто – нанесенням старої карти на нову, де бачимо, що саме Чечеліївка знаходиться нижче річки Верблюжки, при її впадінні в р. Інгулець, тоді як сучасна Верблюжка – на місці запорозької сл. Верблюжки близ с. Спасове.


Крім цього, відповідність назв перших церков в обох Верблюжках очевидна – Свято-Покровська у Верблюжці-Чечеловій і Успіння Пресвятої Богородиці в запорозькій (ці дані можна зустріти в збірниках “Інгульський степ”, а також у відповідних архівах, де зберігаються документи по ним – ДАОО і ДАКрО).


Висновок, звісно, досить невтішний для сучасного села Верблюжка Новгородківського району, яке виникло, за версією відомої української дослідниці Н. Полонської-Василенко в 1768 році, як одна з перших запорозьких слобід на межі з Слобідським козацьким полком [9]. А за іншою версією, А. Пивовара, запорозька Верблюжка, як і решта найближчих запорозьких слобід, виникли з 1772 року за аналогією зі сл. Петровою, ордер Коша на заселення якої вказаному досліднику вдалося знайти в ЦДІАУК. Датувався ордер саме 1772 роком. Цілком можливо, що йдеться про різні поняття – перша згадка про те чи інше поселення у Н. Полонської-Василенко і початок їх масового заселення у Пивовара.


В подальшому, для більшої ясності, пропоную ввести поняття стара Верблюжка і запорозька Верблюжка, коли мова йде про поселення під назвою Верблюжка в XVIII ст. та про мікроісторію сучасних сіл Чечеліївки і Верблюжки.


Що стосується року заснування старої Верблюжки, то ще дід Скальковський в 1836 році відносив цю подію на 1751 рік посилаючись на тепер добре відому карту [10]. У свою чергу відомий дослідник московської колонізації Південного степу В.Кабузан відносить рік заснування старої Верблюжки до 1754 року [11].

На мій погляд, вказані вище роки, які дають московські історики в рамках імперської “цивілізаційної місії”, викликають сумнів через те, що саме в цей період створювалися чергові імперські авантюри – так звана Нова Сербія, а відповідно 1753-1754 – Слобідський козацький полк (відомий в історіографії, як Новослобідський).


Звісно, ніякого сумніву не викликає той факт, що в старій Верблюжці проживали українські козаки. Всього станом на 1761 рік там жило 215 осіб, серед який шестеро – козацька старшина на чолі з сотником і отаманом, а також 4 священнослужителя, 27 виборних козаків, 142 підпомічника і 36 підсусідки [12].


Перейменування старої Верблюжки на Чечелову відбулося, ймовірно, в період з кінця 1770 – початку 1780-х років, хоча на імперській карті Ісленьєва 1779 року фігурують все ті ж дві Верблюжки [13]. До речі, у совєцькому виданні “Історія міст і сіл УРСР. Кіровоградська область” також фігурують дві Верблюжки, але вони між собою переплутані, – чомусь Чечеліївці Петрівського району приписується перша письмова згадка 1767 року і вказується, що її перша назва Верблюжка фігурувала до 1822 року [14]. Дивним є факт того, що у зазначеному виданні історії Верблюжки Новгородківського району присвячено більше 10 сторінок, тоді, як історія більшості сіл до окупації більшовицькою імперією в 1921 році описується сухо і коротко (як приклад, “село засноване в 1803 році”). Автором статті про Верблюжку є Г.В.Григір, який в 3 і 4 параграфах перераховує факти, які насправді належать до старої Верблюжки, тобто сучасного села Чечеліївка.


Що ж стосується року заснування старої Верблюжки, то мова про те, що поселення, які відображені на вказаній Скальковським карті 1751 року, вже існували. Більше того – поселення Верблюжка фігурує на врізці до карти Великого князівства Литовського Радивіла 1613 року (!) [6, с. 182], але щоб напевно довести факт, що це ті ж населені пункти, потрібні додаткові пошуки в архівах (скоріше за все, польських або османських) або археологічні дослідження.

_________________________________________

Використані джерела та література:

1. Карта Новороссийской губернии Елисаветградской провинции с показание в онной вновь поселенных запорожских слобод и зимовников 1773 год / РГВИА. Ф.846. Оп.16. Спр.19147.

4. РГАДА, ф.248, оп.39, спр.2888.

5. Покровский И.Н. Русские епархии в XVI-XIX веках, их открытие, состав и пределы. Опыт церковно-исторического, статистического и географического исследования. Т. 2. (XVIII в.). Казань: Центр. тип.,1913. С. 663.

6. Пивовар А.В. Поселення “Задніпрських місць” до утворення Нової Сербії в документах середини ХVIII ст. Київ: Академперіодика, 2003. С. 290.

7. Еварницкий Д.И. Источники для истории Запорожских казаков. Том ІІ. Владимир, 1908. С. 1878-2002.

8. Пивовар А.В. Поіменний витяг із справ кошового архіву 1771-1775 років про посвідчувальні листи, визови та паспорти, видані запорозьким козакам, які проживали у поселеннях Єлисаветградської провінції / Краєзнавчий вісник Кіровоградщини. Вип. ІV. Кіровоград: Центрально-Українське видавництво, 2010. С.65-80.

9. Полонська-Василенко Н. Запорожжя XVIII століття та його спадщина. Том І. Мюнхен. С.114.

10. Скальковский, А.А. Хронологическое обозрение истории Новороссийского края. 1730-1823: [в 2 ч.]. Ч.1. Одесса: печ. в Гор. Тип., 1836. С. 42.

11. Кабузан В.М. Заселение Новороссии в XVIII – первой половине XIX века (1719-1858). Москва, 1976. С. 86-87.

12. Табель о состоянии Слободского казачьего полка 1761 г. ІР НБУВ (Київ). Ф.ІХ. Спр.1345.

13. Генеральная карта Новороссийской губернии разделенной на уезды. Сочиненная в 1779 году Иваном Исленьевым.

14. Історія міст і сіл УРСР. Кіровоградська область. Київ, 1971. Чечеліївка – С. 699. Верблюжка – С. 435.

В. Сердюк,

історик-докторант

1 010 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Доля професора Калкатіна

Завдяки даним, отриманим від головного зберігача фондів музею історії Долинського району Віктора Маруценка, мене зацікавила доля професора Д.Є. Калкатіна. Зацікавила, бо він, як і мій батько, уроджене

Ольга Долинська – перетворювачка степу

Нещодавно в м. Долинська на Кіровоградщині тривали урочистості з нагоди 175-річчя Ольги Федорівни Долинської, від прізвища якої і походить назва цього степового містечка. У минулому місцеві краєзнавці

Пост: Blog2_Post
bottom of page