top of page
Пошук
  • Фото автораVlad S

Ольга Долинська – перетворювачка степу

Нещодавно в м. Долинська на Кіровоградщині тривали урочистості з нагоди 175-річчя Ольги Федорівни Долинської, від прізвища якої і походить назва цього степового містечка. У минулому місцеві краєзнавці багато писали про неї, але все більше вигадки та легенди. Тільки кілька років тому в трьох випусках наукового збірника «Інгульський степ» з'явилися докладні статті Віктора Маруценка, де дослідник на базі аналізу архівних докуметів і дореволюційних видань спростував ті небилиці про Долинських, які поширювали з часів більшовиків, і навів нам нові цікаві дані про цю родину.


Помістя Ольги Долинської (нині село Маловодяне)

Тут спробую їх дещо розширити, особливо про рід Долинських, від якого Ольга Федорівна і отримала прізвище. Нам відомо з видання «Спеповики» (2007 рік) того ж Віктора Маруценка, що Ольга Федорівна народилась 1червня 1845 року за ст.ст., її батько Федір Іванович Бурдзинкевич був поміщиком, власником с. Миколаївки (Мар’ївки). Також добре відомо, що чоловік Ольги Федорівни – Орест Іванович Долинський (1833 р. н.), від якого, звичайно, і дісталося їй це прізвище. Нещодавно вдалося дізнатися, що Орест Іванович закінчив знаменитий Рішел'євський ліцей м. Одеси (в переліку його випускників 1854 року він значиться під №34). Згодом він стає колезьким секретарем, був внесений в II частину дворянської родословної книги Херсонської губернії. Орест Долинський – землевласник, його землі розташовувались при с. Федорівці і хуторі Литвинове. В довідниках «Весь Елисаветград» за 1909 і 1911 роки зустрічаємо О.І. Долинського серед почесних суддів Олександрійського повіту Херсонської губ. У подружжя Ореста і Ольги Долинських були четверо дітей – Іван, Ольга (за чоловіком Шершеневич), Віра (Герасимова), Олена (Журавська), всі вони були дворянами-землевласниками. Самій Ользі Федорівні на 1915 рік після смерті чоловіка належало 1052 дес. і 1328 саж.

Існує цікавий переказ про походження назви села Водяне, записаний від корінних жительок села К.О. Снігур і М.С. Мандригаль, де зокрема значиться наступне: «Ольга Долинська не раз гостювала в Іванівці і милувалася витвором приятеля Миколи Давидова… Степову балку Микола Львович перетнув кам’яною греблею і перетворив у рукотворне озеро. Вирішила і в себе створити диво. У горловині балки на околиці села перегородила потічок високою греблею. Обсадила вербами і осокорами. Замість традиційного рову для стоку води, обладнала звивисті кам’яні потічки і каскад таких же невеличких кам’яних порогів. Дорослі купалися в рукотворному озері. З берега по дощаній доріжці заходили у своєрідну гардеробну на воді, роздягалися, вбрання складали у шафки. Через прорізи у підлозі опускалися у воду і попід стінками випливали до човнових причалів і на водний простір. Малеча разом з онуками Долинської забавлялася у кам’яних потічках і на порогах, якими постійно струменіла вода. Жінкам на кам’яних порогах зручно було праниками вибивати і полоскати білизну. Взимку, коли пороги сковувала крига, малеча на санчатах і так званих громаках із кізяків і криги спускалася з високої греблі на широкий вигін».


Фрагмент карти середини ХІХ ст. з маєтностями Долинських – сільцями Бойківка (Бойкова) і Мажарівка

У 1910-х роках Ольга Федорівна проживала в Одесі по вул. Херсонській, буд. 30 (будівля збереглася і донині). За свідченнями краєзнавця А.О.Манжелія (Долинська-Бокова), батько якого особисто знав Ольгу Федорівну, після поразки українських визвольних змагань і захоплення влади більшовиками, колишня поміщиця не залишила рідний край, хоча всю власність у неї і відібрали, а жила за рахунок продажу особистого майна, яке в ті часи оцінювалося в копійки. За іншою версією, О.Ф. Долинська емігрувала у Францію.

У своїй статті до ІІІ випуску вказаного вище наукового збірника мені вдалося довести, що відомі в краї поміщики Долинські походять з роду Семена Долинського, два сини якого купили собі землі на мальовничих берегах річки Бокової. Невеличку гілку їхнього великого родинного дерева можна описати так: 3) Орест – син Івана Стефановича і Марії Степанівни Долинських; Іван Стефанович – корнет, штабс-ротмістр, капітан; його маєтності – село Водяна (Миколаївка); 2) Іван – син Стефана Семеновича і Софії Данилівни Долинських; Стефан Семеновичм – поміщик, прапорщик, власник сл. Мажарівки (нині у складі с. Бокова Долинського р-ну); свої маєтки Мажарівку і Бойківку С.С. Долинський купив у майора Мажарова в 1787 році; 1) Стефан – син Семена Долинського, народився приблизно в 1720 р.; поки що не вдалося знайти даних про Семена Долинського.

Владислав Сердюк

13 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Доля професора Калкатіна

Завдяки даним, отриманим від головного зберігача фондів музею історії Долинського району Віктора Маруценка, мене зацікавила доля професора Д.Є. Калкатіна. Зацікавила, бо він, як і мій батько, уроджене

Пост: Blog2_Post
bottom of page