top of page
Пошук
  • Фото автораVlad S

Українець – герой Франції, не відомий на Батьківщині

Кілька років тому, спілкуючись з жителем с. Баштине (колись належало до Боковської волості, згодом до Долинського району, а нині у складі Петрівського району) Олександром Рябокобилом, відзняв кілька старих дореволюційних світлин з його родинного альбому – жителі села, хати тощо.

І ось цієї весни, пишучи коротку історію с.Баштине (перша назва – Кіндратівка, засноване у 1780-х р.р.), переглядав їх знову, щоб в кінці додати кілька слів про баштинців, які заслуговують на увагу. Зацікавила світлина часів Першої світової війни: на ній знято військовика, у якого на грудях ордени і медалі, серед яких кілька Георгіївських хрестів. Це фото, з якого все і почалося. Хто ж він – той військовик?

У своїх коментарях до цього фото пан Олександр розповів, що це брат його бабусі, Карпо Митрофанович Васильченко. На звороті напис – “На память любій сестриці Тані від брата підпоручика 3-го Особого полку К.М.В. 30 січня 1917”. Можливо, знайду про нього додаткові дані в інтернеті як про Георгіївського кавалера, подумав я, і набрав його повне П.І.П. у пошуковій системі, яка, на моє здивування, видала мені посилання на статтю під назвою “Кинуло нашу родину в революцію, як у пральну машину” на сторінці відомої в світі служби ББС (Британія). Черговий збіг імені і прізвища, відразу подумав я, але все таки почав читати і трохи не впав зі стільця, коли побачив там таке ж фото і той самий дарчий напис рукою Карпа тільки іншій сестрі. Прості селяни-баштинці на шпальтах видання ББС!!!

ББС ще й зняло короткий документальний фільм про їхні долі: історію про трьох братів – Карпа, Якова і Пилипа, які воювали в часи Першої світової. Вона досить відома в Росії і Франції, але чомусь не дома, в Україні. Більше того, росіяни приписують їх собі – вони у них “русскіє” і “воіни Расєї”, звісно ні слова про родину і місце народження... Насправді, усі три брати, як і троє їхніх сестер і ще двоє старших братів – Михайло і Василь, народилися у селі Баштине Олександрійського повіту в українській селянській родині Митрофана Микитовича і Наталії Карпівни Васильченків, про що свідчать записи в метричних книгах боковського Свято-Покровської і баштинського Олександро-Невського храмів – Яків у 1882, Карпо – 1890, Пилип – 1895 роках. Спочатку – розповідь про Карпа Васильченка, про його коротке, але насичене подіями життя.

Народився він рівно 130 років тому – 26-го травня 1890 року за старим стилем. Ходив до церковно-приходської школи, яка працювала в сільці Баштине з 1862 року. До речі, у тому ж 1890-му, з серпня місяця відчинив свої двері і баштинський Олександро-Невський храм – до вашої уваги його малюнок, дивом збережений однією з родин села. У 1914 році розпочинається війна. Багато українців, у т.ч. і трьох наймолодших братів Васильченків, мобілізують на чергову імперську війну за території. Молодий Карпо після навчальної частини потрапляє до 45-го Сибірського стрілецького полку, де дослужився до підпрапорщика. Він вже мав нагороди за свою хоробрість. Згодом Карпа переводять в 3-й особливий полк Експедиційного корпусу РІА, спеціальний підрозділ армії, який створено в рамках Антанти для військового співробітництва між РІ і Францією.

У 1916 році четверту бригаду, в якій служив Карпо, направляють на фронт в Салоники. Воювати довелося у неймовірно важких умовах: переходи по крутих гірських перевалах, постійні перепади температур, ночівлі в горах прямо на лінії фронту тощо. Багато солдат помирало від ран і малярії. До 1-го січня 1917 року більше половини особового складу бригади вибули… Так зване “отєчєство” ніколи гарно не піклувалося про своїх солдат (згадаймо XVIII ст. – покинутих напризволяще і померлих від голоду козаків і т.п.). На Балканах Карпо дослужився до офіцерського звання, що траплялося досить рідко в царській армії – він спочатку прапорщик, згодом підпоручик (1917). Станом на 1917-й Карпо Васильченко мав чотири Георгіївських хрести, бельгійську медаль ПР і орден Св. Анни 4 ст. з написом “За хоробрість”.

Після більшовицького перевороту Експедиційний корпус розформовують, а солдатам і офіцерам пропонують або воювати далі в складі французьких частин, або працювати на підприємствах Франції і її колоній. Частина солдат просто покидають місце служби. Карпо ж вирішує воювати за Францію. Він і ще близько 400 вояків формують підрозділ, який пізніше отримує назву Легіону Честі. К. Васильченко у цьому Легіоні воює в чині молодшого лейтенанта. Легіон направляють на північний схід Франції. Під час боїв за Лотарингію батальон Карпа несе великі втрати. Він сам був важко поранений і ледь не втратив руку, про що написав у листі рідним. "Мама Карпа довго плакала над листом і останньою світлиною, наче відчувала, що більше не побачить сина", — розповідають онуки братів Васильченків. Незабаром Карпо загинув, це сталося у грудні 1918. Після кількох років пошуків праправнучці Якова (брата Карпа) Оксані Ігнатенко-Десанліс (Париж) вдалося знайти місце поховання Карпа Васильченка у Франції. Це сталося у 2018 році – через 100 років після загибелі родичі нарешті змогли провідати його могилу.

Васильченка вшановуєть у Франції, як героя Лотарингії – про нього пишуть статті, за його похованням на військовому цвинтарі доглядають, а його портрет висить у кабінеті мера м. Брюєр. Тепер про нього знають і чисельні нащадки великої баштинської родини Васильченків в Україні, і всі ми. Про долі двох інших братів – Якова і Пилипа – у наступній статті

Владислав Сердюк

2 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Доля професора Калкатіна

Завдяки даним, отриманим від головного зберігача фондів музею історії Долинського району Віктора Маруценка, мене зацікавила доля професора Д.Є. Калкатіна. Зацікавила, бо він, як і мій батько, уроджене

Пост: Blog2_Post
bottom of page